Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Időjárásérzékenységről
  2023-11-16 21:08:00, csütörtök
 
  A meteoropátia vagy időjárás érzékenység már nem egy elterjedt hiedelem, hanem egy új betegség, amely jelentősen befolyásolja a mindennapi életet, különösen a mentális betegségekkel, szív- és érrendszeri rendellenességekkel és légzőszervi betegségekkel küzdő egyéneknél. Erről az állapotról azonban csak nagyon kevés adat áll rendelkezésre. E tanulmány célja a meteoropátia egészségre gyakorolt hatását és gyógyszeres kezelését vizsgáló, meglévő in vivo állatkísérletek és humán klinikai vizsgálatok átfogó áttekintése és elemzése volt. Alapos irodalomkutatást végeztünk olyan adatbázisokban, mint a PubMed és a Scopus, a releváns információk összegyűjtése érdekében. Elemzésünk elsősorban a meteoropátia és a mentális egészség közötti kapcsolatra összpontosított, beleértve az érzelmi temperamentumra gyakorolt hatást.

Ezen kívül feltártuk a különböző kezelési megközelítéseket, hangsúlyozva az izomgyakorlatok, a farmakológiai beavatkozások és a természetgyógyászat kombinációját, amelyek ígéretesnek bizonyultak a fájdalom enyhítésében a meteoropátiában érintett egyének körében. A meteoropátiával kapcsolatos jövőbeli kutatásoknak új farmakológiai vegyületek szintézisére kell fényt deríteniük.

Bevezetés
A szindrómának vagy új betegségnek is tekinthető meteoropátia (időjárásérzékenység) közismerten befolyásolja pszichológiai és fiziológiai egészségünket . A kifejezés a görög nyelvből származik, a "meteora" (égi jelenség) és a "pathos" (fájdalom) szavak kombinációjából, és először a 20. század végén és a 21. században jelent meg . Tanulmányok szerint a világ lakosságának közel 30 %-a tapasztal valamilyen időjárásérzékenységet . Ezen egyének közül a nők, különösen a menopauzában lévő nők hajlamosabbak a meteoropátiára, mint a férfiak . Ráadásul a meteoropátia előfordulási gyakorisága növekszik , ami annak tulajdonítható, hogy az embereknek nehézséget okoz az időjárási ingadozásokhoz való alkalmazkodás. Az önszabályozó mechanizmusok ilyen változásokra adott nem megfelelő válaszát feltehetően a széles amplitúdó- és frekvenciatartományt felölelő elektromágneses hullámok befolyásolják . Ezt feltehetően a modern életstílus okozza, amelyet a zárt, légkondicionált, túlságosan hűtött vagy fűtött környezetben töltött hosszú időszakok jellemeznek .

Mindazonáltal, hogyan is definiáljuk a meteoropatát?
Különbséget kell tenni a "időjárásbetegség" és a "időjárásérzékenység" között. Az előbbi olyan személyekre vonatkozik, akiknél az időjárási változások miatt új betegségek alakulnak ki, vagy a meglévő tünetek súlyosbodnak, míg az utóbbi olyan személyeket foglal magában, akik fizikai és mentális szinten érzékenyek az időjárási változásokra . A METEO-kérdőív (METEO-Q) a meteoroérzékenység és a meteoropátia kimutatására szolgál. Nem minden meteoroérzékenységben szenvedő egyénnél alakulhatnak ki a meteoropátia tünetei .

A meteoropátiának két típusa van, az elsődleges és a másodlagos. Az elsődleges forma egészséges embereket érint, akik izom- és ízületi fájdalmakra, hangulati változásokra és fizikai gyengeségre panaszkodnak . Ezek a tünetek elmúlnak, amint az időjárás stabilizálódik. Másrészt a másodlagos forma krónikus betegségekben, például szív- és érrendszeri és obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeket érint .

A meteorológiai változók, mint például a légnyomás, a légtömeg, a hőmérséklet, a páratartalom, a felhőzet, az időjárási frontok, a szélsebesség, a csapadék és a napfény hatással vannak az egészségre, és összefüggésbe hozhatók az agyi neurotranszmitterek koncentrációjának változásaival az agyban.

A meteoropátiás betegeknél például gyakran emelkedik az agyalapi mirigy által termelt adrenokortikotrop hormon (ACTH) szintje, ami olyan tünetekhez vezet, mint a szívdobogás, szorongás és ingerlékenység. Ezzel szemben a "boldogsághormonokként" ismert endorfinok mennyisége csökken, ami csökkenti a fájdalomküszöböt .

Egy másik hipotézis szerint a vagus ideg szerepet játszik a meteoropátiában. Liebell és munkatársai közelmúltbeli kutatásai kimutatták, hogy a fülakupunktúra csökkentette az időjárás okozta tüneteket emberekben . Ha nincsenek jelek egy akár több ezer kilométerre lévő zivatarra, a meteoropátiában szenvedő egyének az elektromágneses mező változásán keresztül érzékelik azt .

Az egyensúlyérzékelés idegi központjában -mind egereknél és embernél - van légnyomásváltozásra érzékeny idegsejt. Amikor a légköri nyomás csökken, a gyulladt szövetekben megnövekedett nyomás fokozza az általános fájdalmat és az arcüregekből eredő fejfájást . Az időjárásra rendkívül érzékeny emberek vérnyomás- és szívritmus-változást, gyomorpanaszokat, légzési nehézségeket, depressziót, zsibbadást, szorongást, ingerlékenységet, fejfájást, alvászavarokat, fokozott érzékenységet tapasztalnak az ízületi fájdalmakkal szemben, izomfájdalmat, fej-, nyak- és vállfájdalmat, szédülést, krónikus fájdalmat, a beltérben maradás vágyát . A légkondicionálás okozta alacsony hőmérsékletnek kitéve az erek összehúzódnak, hogy csökkentsék a testhőmérsékletet .

A tünetek jellemzően csökkennek, amikor a tünetet kiváltó időjárás megváltozik, és a későbbi változások során változó intenzitással visszatérhetnek. . A tünetek intenzitása inkább az időjárás-változás előtt vagy után nő, mint maga a változás alatt. A magas páratartalom (>70%) és a >30°C hőmérséklet fokozott izzadáshoz és folyadékvesztéshez vezethet, mivel a szervezet megpróbál lehűlni .

Humán vizsgálatok
A legtöbb tanulmány a meteoropátia idegrendszerre gyakorolt hatásáról számolt be. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a meteoropátia hatással lehet a mentális egészségre, ami agresszív viselkedéshez, depresszióhoz, alvászavarokhoz, félelemhez és öngyilkossághoz vezethet [9]. Bellini és munkatársai kimutatták, hogy a meteoropátia intenzitása korrelál a depresszió szintjével, és hogy a gyógyszertúlhasználat okozta fejfájásban szenvedő betegeknél a meteoropátia intenzitása és mennyisége valószínűleg magasabb . Ezenkívül a meteoropátiát összefüggésbe hozták az endokrinológiai és neurofiziológiai eltérésekkel, valamint a betegek életének szociális és érzelmi aspektusaival . Licanin és munkatársai kimutatták, hogy a specifikus pszichiátriai rendellenességekkel küzdő egyének magasabb felvételi aránya bizonyos évszakokhoz és specifikus időjárási paraméterekhez kapcsolódik . Di Nicola és munkatársai kimutatták, hogy a METEO-Q pontszámok közvetlenül korreláltak az öngyilkossági kísérletekkel bipoláris betegeknél .

A kis mintanagyság ellenére Fuji és munkatársai megfigyelték, hogy az időjárás változásai a hemofíliás betegeknél fokozott vérzéshez vezethetnek a károsodott ízületekben, ami a megelőző kezelés szedése esetén csökkenhet . Loth és munkatársai arról számoltak be, hogy az ízületi tudatosság szintén összefügg a meteoropátiával . Nemrégiben Terentjev és munkatársai az éghajlati és geomágneses viszonyok alapján modellt dolgoztak ki, hogy kiszámítsák a hipertóniás krízis kockázatát artériás hipertóniában szenvedő betegeknél. Az adatok azt mutatták, hogy a nyári időszakban a kockázat magasabb (89%), majd az őszi (77%), a téli (77,3%) és a tavaszi (59%) időszak következett .

A meteoropátia lehetséges terápiás kezelései
A mozgásterápia, például az izmok nyújtása, erősítése és az állóképesség, segíthet csökkenteni a fájdalmat a meteoropátiás betegeknél, akik általában fej-, nyak- és vállfájdalomtól szenvednek. A gyakorlatok intenzitását és idejét a fájdalomküszöb alapján a gyógytornásznak kell eldöntenie . Az egészséges életmód, beleértve a fizikai aktivitást, a friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott étrendet, a magnéziumot és B-vitamin-komplexet tartalmazó étrend-kiegészítőket, a vízfogyasztást, a normális cirkadián ritmust és a fényterápiát, segíthet a fájdalom megelőzésében. A zsírokat és a szintetikus édesítőszereket kerülni kell, mivel ezek fokozzák az emésztőrendszeri keringést. Ami a farmakológiai kezelést illeti, a meteoropathiára nincs specifikus kezelés. A társbetegségek jelenléte befolyásolhatja a kezelést. Előre szedett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és szédülés elleni gyógyszerek (dimenhidrinát, difenidol, difenhidramin) hatásosnak bizonyultak .

Mindazonáltal a meteoropátiás betegeknél gyakran alkalmazott gyógyszerek, mint például a diuretikumok, az angiotenzin-konvertáló enzim gátlók, az angiotenzin II receptor blokkolók és a pszichoaktív gyógyszerek lehetséges mellékhatásai még mindig nem ismertek . Mivel a vazodilatáció a diuretikumok mellékhatása, de a hőszabályozásban is jelentkezik, a diuretikumok szedését meteoropátiás egyéneknél csökkenteni kell a rendkívül veszélyes helyzetek megelőzése érdekében .

Megjegyzés
Ez az írás rávilágít a meteoropátia mai értelmezésére, amelyet már nem népi hiedelemnek, hanem új betegségnek tartanak. Míg a korábbi tanulmányok elsősorban a meteoropátia mentális betegségben szenvedő egyénekre gyakorolt hatására összpontosítottak, fontos elismerni, hogy a szív- és érrendszeri és légzőszervi betegségekben szenvedő egyéneknél is felerősödnek a tünetek. A különböző betegségekben szenvedő meteoropatákra ható konkrét időjárási körülmények azonban eltérőek lehetnek, ami szükségessé teszi az egyes betegkategóriákra ható időjárási körülmények azonosítását. A hőmérsékletet, szélsebességet, szélirányt és barometrikus nyomást jelző mobilalkalmazások segíthetnek ebben .

Tekintettel arra, hogy az egészségügyi személyzetet is érintheti a meteoropátia, ez még inkább arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy bővítsük ismereteinket arról, hogyan lehet az időjárási körülmények figyelemmel kísérésével megelőzni a tünetek súlyosbodását. Az egészséges életmód, beleértve az alvási rendet, a folyadékpótlást, lehetőleg vízzel, a vitaminokban gazdag étrendet, a friss gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a fizikai aktivitást (legalább napi 30 perc, lehetőleg séta), erősen ajánlott a meteoropátiás betegek számára. Emellett szellőztetett helyiségekben kell tartózkodniuk, és hideg-meleg zuhanyt kell venniük, hogy javítsák a keringésüket. A dohányzás és az alkohol növelheti a testhőmérsékletet, ezért kerülni kell .

Nem találtunk tanulmányokat a genetika meteoropátiában betöltött szerepéről vagy a különböző gyógyszeres kezelések meteoropátiában betöltött szerepéről, amelyek a kezelésben szerepet játszhatnának. Jelenleg hiányosak az ismeretek a meteoropátiában szenvedő egyének életminőségének javítását célzó konkrét farmakológiai megközelítésekről. Figyelembe véve azonban a meteoropátia különböző típusait és a betegek klinikai előzményeit, egyedi farmakológiai terápiák kifejlesztésén kell dolgoznunk e betegek számára.

További kutatásokra van szükség a természetgyógyászat meteoropátiában betöltött szerepével kapcsolatban is. A meteoropátiás egyéneknek folyamatosan ellenőrizniük kell az időjárás-előrejelzést, és 48 órával a várható időjárás-változás előtt különböző étrend-kiegészítőket vagy gyógynövényeket kell szedniük. Például a kamilla és a citrus tea csökkentheti a feszültséget, míg a Valeriana tea az álmatlanságot. A guarana magvak kivonata fokozhatja a kognitív funkciókat és csökkentheti a szorongást. A szibériai ginzeng kivonat szintén pozitív hatással van az időjárásérzékeny betegekre. A citromfű javíthatja a kognitív funkciókat, míg a lecitin fokozhatja a rövid és hosszú távú memóriát . A gyógynövények egyéb hatásait is tanulmányozni kell meteoropátiában. Emellett magnéziumban és B-vitamin-komplexben gazdag étrend-kiegészítőket is szedni kell. Az akupunktúráról, különösen a fülakupunktúráról nemrégiben beszámoltak, hogy csökkenti a légköri barometrikus nyomás változása által kiváltott időjárás okozta tüneteket .

Következtetés
Lényeges felismerni, hogy a meteoropátiát sok országban még mindig nem ismerik széles körben, ami a diagnózis és a meteoropátiás egyének életminőségének javítását célzó alternatív megközelítések korlátozott ismertségét eredményezi. A METEO-Q-t a meteoropátia felismerésére kell használni. A jövőbeni kutatásoknak nemcsak az új egyéni terápiák kifejlesztésére és a lehetséges farmakológiai célpontok azonosítására kell összpontosítaniuk a patofiziológia világos megértése révén, hanem arra is, hogy a lakosság körében felhívják a figyelmet az időjárási változások egészségre gyakorolt hatásaira, valamint az időben történő diagnózis és kezelés fontosságára. Az időjárás-változások egészségre gyakorolt hatásának tanulmányozására szolgáló, erre a célra létrehozott központok létrehozása különböző országokban megkönnyítheti a meteorbetegek számára az időjárás-előrejelzések időben történő biztosítását, enyhítve ezzel tüneteiket és javítva általános életminőségüket. A guarana magvak kivonata, a kamilla, a szibériai ginzeng kivonat, a citromfű, a lecitin, a Valeriana tea néhány olyan gyógynövény és étrend-kiegészítő, amely segíthet a tünetek javításában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: időjárásbetegség, emésztőrendszeri, fájdalomküszöböt, időjárásérzékeny, ingerlékenységet, tanulmányozására, megközelítéseket, gyomorpanaszokat, irodalomkutatást, neurofiziológiai, légkondicionálás, hőszabályozásban, kiegyensúlyozott, tüdőbetegségben, összpontosított, életminőségének, temperamentumra, elektromágneses, meteoropátiában, kifejlesztésére, kombinációjából, endokrinológiai, visszatérhetnek, meteoropátiának, meteoropátiával, öngyilkossághoz, alvászavarokhoz, izomgyakorlatok, édesítőszereket, folyadékpótlást, gyógytornásznak, életminőségüket, befolyásolhatja, állatkísérletek, meteoropathiára, gyógynövényeket, meteoropátia vagy, elterjedt hiedelem, mindennapi életet, mentális betegségekkel, állapotról azonban, meteoropátia egészségre, releváns információk, mentális egészség, érzelmi temperamentumra, különböző kezelési, farmakológiai beavatkozások, fájdalom enyhítésében, meteoropátiában érintett, meteoropátiával kapcsolatos, szindrómának vagy, görög nyelvből, Nemrégiben Terentjev,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A Mester kezének érintése  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Semmit ne higgy el  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Muratáj  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Az embernek a társa: hiányzik.  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Gaál Viktor gondolata  Semmit ne higgy el  Alvó cica  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  György napra  Föld napja április 22  Bella István: Zsoltár  Paul David Tripp Április 26  A hét szűk esztendő  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Szép estét kedves látogatóimna...  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Minden gyerek jó.  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa - Álom  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Sokkal bölcsebb a természet,  Szép estét  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Muratáj  Miért nem menti meg Jézus...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Az udvariasság alapja: önismer...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát  Fodor Ákos költő,  Viharban csak az a fa marad ál...  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ma  Szép Ernő - Virágzó akácfák 
Bejegyzés Címkék
meteoropátia vagy, elterjedt hiedelem, mindennapi életet, mentális betegségekkel, állapotról azonban, meteoropátia egészségre, releváns információk, mentális egészség, érzelmi temperamentumra, különböző kezelési, farmakológiai beavatkozások, fájdalom enyhítésében, meteoropátiában érintett, meteoropátiával kapcsolatos, szindrómának vagy, görög nyelvből, világ lakosságának, menopauzában lévő, meteoropátia előfordulási, embereknek nehézséget, időjárási ingadozásokhoz, önszabályozó mechanizmusok, széles amplitúdó-, modern életstílus, előbbi olyan, időjárási változások, meglévő tünetek, utóbbi olyan, időjárási változásokra, meteoropátia kimutatására, meteoropátia tünetei, elsődleges forma, tünetek elmúlnak, időjárás stabilizálódik, másodlagos forma, meteorológiai változók, időjárási frontok, napfény hatással, meteoropátiás betegeknél, agyalapi mirigy, másik hipotézis, vagus ideg, fülakupunktúra csökkentette, időjárás okozta, akár több, meteoropátiában szenvedő, elektromágneses mező, légköri nyomás, gyulladt szövetekben, általános fájdalmat, arcüregekből eredő, időjárásra rendkívül, ízületi fájdalmakkal, beltérben maradás, légkondicionálás okozta, erek összehúzódnak, tünetek jellemzően, tünetet kiváltó, későbbi változások, tünetek intenzitása, időjárás-változás előtt, változás alatt, magas páratartalom, >30°C hőmérséklet, szervezet megpróbál, legtöbb tanulmány, meteoropátia idegrendszerre, meteoropátia hatással, mentális egészségre, meteoropátia intenzitása, depresszió szintjével, meteoropátiát összefüggésbe, betegek életének, specifikus pszichiátriai, öngyilkossági kísérletekkel, időjárás változásai, hemofíliás betegeknél, károsodott ízületekben, megelőző kezelés, ízületi tudatosság, hipertóniás krízis, nyári időszakban, kockázat magasabb, meteoropátia lehetséges, izmok nyújtása, gyakorlatok intenzitását, fájdalomküszöb alapján, gyógytornásznak kell, egészséges életmód, fizikai aktivitást, friss gyümölcsökben, normális cirkadián, fájdalom megelőzésében, szintetikus édesítőszereket, emésztőrendszeri keringést, farmakológiai kezelést, meteoropathiára nincs, társbetegségek jelenléte, pszichoaktív gyógyszerek, diuretikumok mellékhatása, diuretikumok szedését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.